
Gorąca czekolada
O gorącej czekoladzie marzyłam odkąd zrobiło się zimno. Nie zważając na ilość kalorii wiedziałam, że ją zrobię prędzej czy później. Nadarzyła się super okazja, bo byłam z rodzeństwem porobić sobie zdjęcia do parku, a co innego rozgrzeje nas w takie zimno, jak nie słodka gorąca czekolada ;) Jej konsystencja wyszła ani nie za płynna, ani nie za gęsta, jak dla mnie idealna. Jako że piliśmy ją na zewnątrz, za dodatki posłużyły nam pianki marshmallow i wiórki czekolady, ale w domu do dekoracji może przydać się również ubita na sztywno kremówka. Polecam zabrać sobie taki termos słodkiej czekolady na wypad do parku czy lasu.
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 500 ml mleka
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
Dodatkowo
- mini pianki marshmallow (po ok. 1 małej garści na porcję) lub ubita śmietana kremówka
- starta gorzka czekolada (po ok. 1 łyżeczce na porcję)
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kostki.
W kubku wymieszać szklankę mleka z kakao, tak aby nie było grudek. W garnuszku zagotować pozostałe mleko ze śmietaną. Gdy tylko zacznie się gotować, mieszając wlać kakao wraz z mlekiem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, żeby dokładnie się rozpuściła i doprowadzić całość znów do wrzenia.
Gorąca czekolada jest gotowa! Teraz można udekorować ją ubitą na sztywno kremówką lub piankami marshmallow i posypać wiórkami czekolady albo też wypić samą.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = troszkę ponad 200 ml gorącej czekolady bez dodatków
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 252 kcal | 554 kcal |
Białko | 3,9 g | 8,6 g |
Tłuszcz | 20,4 g | 44,9 g |
Węglowodany | 12,7 g | 27,9 g |