Gołąbki w sosie pomidorowym
Dziś dodaję przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem, polane sosem pomidorowym. Zostałam poproszona o takie danie przez siostrę. Szczerze mówiąc nie lubię zawijania gołąbków - długo to trwa i trzeba jeszcze parzyć kapustę - jednak smak wynagradza wszystko. To jedno z tych dań, które wspominam jeszcze z dzieciństwa. Niby takie proste składniki, ale ma w sobie to coś :) Niektórzy gotują gołąbki w garnku zalane bulionem, ja natomiast lubię podpiec je w piekarniku i taki przepis dziś Wam podaję. Dodatkowo możecie sos zabielić śmietaną, ja jednak staram się teraz eliminować zbędne kalorie. Wiecie... lato się zbliża ;)
Składniki
Ilość: 12 gołąbków w sosie pomidorowym
Gołąbki
- 800 g karczku wieprzowego
- 200 g ryżu
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula średniej wielkości
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 jajko
- ok. 1,5 l bulionu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sos
- 800 g passaty
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja użyłam ryżu basmati i gotowałam go 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
Cebulę bardzo drobno pokroić i przesmażyć na patelni, do momentu aż się lekko zeszkli. Mięso zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z cebulą oraz przestudzonym ryżem. Całość przyprawić kminem, papryką, czosnkiem, kolendrą, solą oraz pieprzem. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
Z kapusty wyciąć głąb i zanurzyć ją w gotującej się wodzie. Przy pomocy dwóch widelców oddzielać z kapusty po kolei każdy liść, uważając żeby się nie przerwały. Z każdego ściąć przy pomocy noża zgrubienie głównego nerwu.
Na liście kapusty kłaść po porcji farszu uformowanego w podłużnego kotlecika. Formować gołąbki. W tym celu trzeba zagiąć boki kapusty do środka, na farsz, a następnie ciasno je zwijać w rulonik.
Na dnie brytfanny ułożyć kilka liści kapusty, a na nie wyłożyć gołąbki. Zalać je bulionem i przykryć pozostałymi liśćmi.
Piec gołąbki w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez godzinę. Następnie zdjąć górne liście i piec z termoobiegiem jeszcze przez około 20 minut.
W między czasie przygotować sos. W rondelku zagotować ze sobą passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 2 gołąbki z sosem pomidorowym
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 95 kcal | 508 kcal |
Białko | 5,6 g | 30 g |
Tłuszcz | 4,6 g | 24,7 g |
Węglowodany | 7,8 g | 41,9 g |