Filet z kurczaka podany z cukinią, marchewką i fasolką szparagową
Lato to dla mnie pora roku, kiedy nie może zabraknąć w żadnym daniu warzyw lub owoców. Stragany są nimi wypełnione po brzegi, więc trudno się oprzeć, aby czegoś nie kupić ;) Dziś na blogu prosty przepis, w którym znajdziemy fileta z kurczaka z mozzarellą, ryż oraz warzywa, w tym cukinię, marchewkę i fasolkę szparagowa. Warzywa obtoczone są w sosie na bazie mleka, bulionu i przypraw, który idealnie dopełnia się z nimi.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 cukinii
- 3 małe marchewki
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g ryżu basmati
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Filety z kurczaka oczyścić, rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa, oprószyć rozmarynem, solą oraz pieprzem i pozostawić na 20 minut.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cukinię dokładnie umyć i pokroić najpierw w plasterki, a później na ćwiartki. Fasolkę szparagową umyć i odkroić jej końcówki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać fasolkę szparagową wraz z marchewką. Mieszając smażyć przez około 4 minuty, minutę przed końcem dokładając jeszcze cukinię. Następnie przykryć patelnię i dusić warzywa pod przykryciem przez około 7 minut.
Po tym czasie wlać szklankę bulionu i gotować 5 minut. Kolejno dodać pozostałe przyprawy oraz mleko i gotować kolejne 5 minut lub dłużej, aż sos zgęstnieje.
Na osobnej patelni smażyć kurczaka z obu stron. Mozzarellę pokroić w plasterki i gdy kurczak będzie już niemalże gotowy, położyć ją na jego wierzchu. Przykryć patelnię i poczekać aż się rozpuści.
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Na talerze wyłożyć ryż, kurczaka oraz warzywa z sosem.
Smacznego!