Eton Mess

Eton Mess

Eton Mess to angielski deser, który tradycyjnie serwuje się co roku podczas meczu krykieta pomiędzy Eton College a Harrow School. Słowo "mess" oznacza dosłownie "bałagan" i tak właśnie ten deser wygląda. Nie koniecznie musi on być podawany z truskawkami, możecie użyć innych owoców.

Co tu dużo mówić, wystarczy tylko spojrzeć na składniki lub na zdjęcia: truskawki, kremówka i słodkie bezy. Połączenie idealne! Jeśli macie już wcześniej przygotowane bezy, to wykonacie ten deser w 10 minut, w sam raz dla niezapowiedzianych gości ;)

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 500 g śmietanki 36%
  • ok. 400 g truskawek
  • ok. 20 malutkich bez
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub zwykłego

Przygotowywanie Eton Mess 1Przygotowywanie Eton Mess 2

Przygotowywanie Eton Mess 3Przygotowywanie Eton Mess 4

Przygotowanie

Śmietanę kremówkę ubić (nie musi być idealnie sztywna) pod koniec dodając cukier.

Połowę truskawek zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem. Pozostałą część pokroić w kostkę i wymieszać razem z sosem truskawkowym.

Na dno pucharków czy szklanek wyłożyć część pokruszonych na mniejsze kawałki bez. Na nie dodać trochę śmietany, a następnie truskawki. Procedurę powtórzyć, aż napełnią się całe pucharki.

Górę możecie dodatkowo przyozdobić truskawkami lub bezami.

Smacznego :)

Przygotowywanie Eton Mess 5Przygotowywanie Eton Mess 6

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 215 kcal 535 kcal
Białko 1,5 g 3,6 g
Tłuszcz 18,2 g 45,4 g
Węglowodany 10,8 g 27 g