Dutch baby z rabarbarem
Dutch baby to nic innego jak pieczony naleśnik, w którego skład wchodzi mąka, mleko, jajka i cukier. Jednakże dutch baby przelewa się na żeliwną patelnię lub formę do pieczenia i wstawia do piekarnika. Podczas pieczenia zaczyna on rosnąć, a zaraz po wyjęciu z piekarnika opada. Podawany jest często z masłem, cukrem pudrem, owocami lub skropiony cytryną. Ja mój podałam z rabarbarem, na który mamy teraz sezon. Jest on bardzo króciutki więc korzystajcie! ;) Dutch baby zwykle serwuje się na śniadanie, ale kto powiedział, że nie można podać go na obiad, czy nawet na deser. Polecam!
Składniki
Ilość: forma o średnicy 18 cm
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie
W misce wymieszać przy użyciu trzepaczki lub miksera mąkę, mleko, jajko, cukier waniliowy i cynamon.
Na formę lub żeliwną patelnię wyłożyć olej kokosowy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na około 3 minuty, aby olej się rozgrzał.
Ostrożnie wyjąć formę z piekarnika i przelać do niej masę na dutch baby. Piec w piekarniku nagrzanym do 220⁰C przez około 20 minut.
W międzyczasie odkroić końcówki rabarbaru i obrać go, po czym pokroić na małe kawałki i zasypać łyżeczką cukru. Odczekać około 5 minut - w tym czasie rabarbar powinien puścić soki. Następnie gotować rabarbar na małym ogniu (mieszając), do momentu aż zmięknie i lekko się rozpadnie.
Na gotowy dutch baby wykładać rabarbar, posypać go cukrem pudrem i serwować.
Smacznego ;)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 187 kcal | 599 kcal |
Białko | 5,8 g | 18,6 g |
Tłuszcz | 7,2 g | 22,9 g |
Węglowodany | 24,9 g | 79,5 g |