Drożdżowe ślimaczki z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem pesto. Prawie zawsze stoi u mnie w domu słoiczek domowego pesto, czy to z bazylii, czy z suszonych pomidorów, czy jeszcze inne, to zwykle jakieś muszę mieć pod ręką. Uwielbiam dodawać je do makaronów lub po prostu smarować nim kromki świeżego chleba. Tym razem postawiłam na pesto z jarmużu i suszonych pomidorów. Świetnie współgra z tymi bułeczkami, a raczej drożdżowymi ślimaczkami, bo właśnie w takiej formie postanowiłam je upiec. Pyszna propozycja na kolację. Może na romantyczną kolację w walentynki? ;) Przygotowujecie z tej okazji jakąś kolację w domu czy raczej wychodzicie do restauracji lub zupełnie coś innego macie w planach?
Do takich drożdżowych bułeczek możecie również podać wasz ulubiony sos. Mi smakują one bez dodatków lub z sosem czosnkowym, choć czosnkowego akurat na walentynki nie polecam ;) Najlepsze zaraz po upieczeniu!
Składniki
Ilość: ok. 12 drożdżowych ślimaczków z pesto
Na drożdżowe ślimaczki
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Na pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
- 80 g jarmużu
- 120 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 2 - 3 łyżki oleju ze słoiczka
- 20 g sera cheddar
- 20 g migdałów w płatkach
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Do posmarowania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
Masło rozpuścić i ostudzić.
Najpierw zrobić rozczyn do ciasta. W kubku wymieszać drożdże, cukier, łyżkę mąki i około pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Kubeczek z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Dodać mleko, jajka i roztopione, przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta zrobić kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować pesto. Jarmuż umyć i podzielić na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym twardych części łodyg. W misie blendera umieścić wszystkie składniki na pesto i zmiksować na pastę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i cienko rozwałkować. Na górze wysmarować je pesto aż po same brzegi. Kolejno ciasno zwijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i kroić je w poprzek na bułeczki o szerokości około 5 cm.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Drożdżowe ślimaczki przełożyć na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec przez około 25 - 30 minut.
Podawać jeszcze ciepłe lub po lekkim przestudzeniu, same lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 drożdżowy ślimaczek z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 309 kcal | 284 kcal |
Białko | 8,9 g | 8,2 g |
Tłuszcz | 10,3 g | 9,5 g |
Węglowodany | 44,2 g | 40,7 g |