Domowy pasztet drobiowy
Sami pewnie już się naczytaliście i nasłuchaliście co znajduję się w sklepowych pasztetach, więc nie będę tu na ten temat robić wywodu. U mnie w domu gości tylko domowy pasztet, najlepiej drobiowy. Bez dodatku bułek lub boczku, tak aby było bardziej dietetycznie. Ważne, żeby dodać wywar o którym piszę w przepisie, co zagwarantuje mu większą wilgotność. Oczywiście można dodać jeszcze śmietanę, a wtedy uzyskamy pewnie gładszą i mocno wilgotną konsystencje, jednak ja staram się, aby jak największa ilość moich przepisów była zdrowa, nie tracąc oczywiście na smaku potraw. Zapraszam zatem na przepis na zdrowy pasztet drobiowy ;)
Składniki
Ilość: keksówka o wymiarach 35 x 12 cm
- 800 g filetu z kurczaka
- 800 g udźca z indyka
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- ok. 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- ok. 3 płaskie łyżeczki soli
- ok. 3 łyżki bułki tartej do posypania
Przygotowanie
Marchewkę oraz pietruszkę obrać ze skóry i przełożyć do garnka. Dodać kurczaka, indyka, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz kolorowy. Zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć krótko cebulę, około 2 minuty, po czym dodać wątróbkę i smażyć kolejne 3 - 4 minuty, obracając ją co jakiś czas.
Ugotowanego kurczaka i indyka wyjąć z wody i przemielić w maszynce do mięsa wraz z przesmażoną wątróbką. Dodać około 5 chochli wywaru w którym gotowało się mięso z warzywami oraz marchew, pietruszkę, cebulę z patelni wraz z olejem oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemielić wszystko jeszcze dwa razy.
Pasztet doprawić majerankiem, imbirem, rozmarynem, gałką muszkatołową, tymiankiem, kminkiem, pieprzem oraz solą. Na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć masę na pasztet i posypać ją bułką tartą. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 30 minut. Cały czas piekłam z termoobiegiem, a na ostatnie 15 minut dodatkowo włączyłam górną grzałkę. Pasztet studzić w formie.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = ok. 2 łyżki
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 155 kcal | 78 kcal |
Białko | 22,6 g | 11,3 g |
Tłuszcz | 6,6 g | 3,3 g |
Węglowodany | 1 g | 0,5 g |