Dietetyczne placki warzywne
Do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych potrzeba użyć mnóstwa oleju, dlatego postanowiłam zrobić je w piekarniku, dzięki czemu są dietetyczne i zdrowsze. Dodatkowo oprócz ziemniaków, dodałam do nich taką samą ilość marchewki, dzięki czemu te placki warzywne są lekko słodkawe. Dla kontrastu przygotowałam sos z koperkiem i rzodkiewką oraz odrobiną musztardy dijon, która nadaje mu ostrego smaku.
Składniki
Ilość: ok. 12 placków
Na placki
- 3 marchewki (400 g)
- 4 ziemniaki (400 g)
- 1/4 selera
- 1/4 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżka oleju
Na sos
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 rzodkiewki
- odrobina soli do smaku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200⁰C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować lekko olejem, np. przy pomocy pędzelka.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na miazgę. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa razem wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Całą masę przełożyć na sitko i mocno odsączyć z wody. Formować rękami cienkie placki, dodatkowo wyciskając jeszcze z nich wodę. Układać je na blaszce. Piec w 200⁰C z termoobiegiem, przez 15 minut z jednej strony, potem obrócić placki i piec kolejne 7 - 8 minut, aż się zarumienią.
Jogurt wymieszać z musztardą. Dodać rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany koperek i doprawić solą do smaku.
Ciepłe placki podawać z sosem. Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 6 placków warzywnych z sosem
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 61 kcal | 361 kcal |
Białko | 2,8 g | 16,3 g |
Tłuszcz | 1,2 g | 6,9 g |
Węglowodany | 9,6 g | 56,4 g |