Deser z rabarbarem i budyniem
Mamy sezon na rabarbar więc podaję wam dziś fajny, prosty przepis na deser z nim i budyniem w roli głównej. Słodko-kwaśny smak rabarbaru idealnie współgra ze słodkim budyniem. Szczerze polecam ten deser, mogłabym go jeść codziennie!
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 10 g masła
- 400 g rabarbaru + 40 g cukru
- ok. 5 herbatników lub innych kruchych ciastek
![
Przygotowanie
W kubeczku dokładnie wymieszać 125 ml mleka z żółtkiem i mąka, tak aby nie było grudek. W garnuszku zagotować 375 ml mleka z cukrami i masłem. Gdy się zagotuje, zestawić garnuszek z ognia, dolać zawartość z kubeczka mieszając w trakcie, zmniejszyć ogień i postawić garnuszek z powrotem na palnik. Zagotować, cały czas intensywnie mieszając. Budyń ostudzić.
Rabarbar umyć, odciąć jego końce, obrać i pokroić na małe kawałki. Wymieszać go z 50 g cukru i odstawić na 5 minut, aż puści soki. Następnie gotować rabarbar aż zmięknie, po czym ostudzić go i odsączyć z niego soki na sitku.
Przygotować 3 szklanki lub inne naczynia i wykładać do każdego z nich po kolei rabarbar, budyń, rabarbar, budyń i na górę pokruszyć trochę herbatników.
Smacznego :)
![
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 105 kcal | 380 kcal |
Białko | 2,6 g | 9,5 g |
Tłuszcz | 3,7 g | 13,4 g |
Węglowodany | 15,5 g | 56 g |