Danie jednogarnkowe z kurczakiem, ananasem i mleczkiem kokosowym
Któż nie lubi takich dań, przy których jak najmniej brudzimy, a co za tym idzie mamy potem mało zmywania. W taki schemat wpisują się oczywiście dania jednogarnkowe! I takie danie też dziś Wam prezentuję, choć moje jest raczej "jednopatelniowe" ale technika przygotowania ta sama. Niedawno był przepis na zupę rozgrzewającą, lekko ostrą, która wielu z Was przypadła do gustu (dziękuję za wszystkie zdjęcia!), dziś z kolei jest coś na słodko. Ananas, marchewka, kukurydza, mleczko kokosowe... Wszystkie te składniki są łagodne, słodkawe w smaku. Całość doprawiłam ziołami i odrobiną miodu. Jedynym błędem było użycie do tego dania ryżu basmati, który lekko się rozgotował. Wydaję mi się, że lepiej nadałby się naturalny brązowy i do tego byłoby wtedy jeszcze zdrowiej! Możliwe jednak, że wtedy całość będzie trzeba nieco dłużej gotować, tak aby ryż zmiękł.
Składniki
Ilość: 5 porcji
- 3 filety z kurczaka
- 200 g dowolnego ryżu (polecam naturalny brązowy)
- 3 marchewki
- 1/2 ananasa
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 5 czubatych łyżek kukurydzy konserwowej
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Dwie godziny wcześniej lub dzień wcześniej wieczorem zamarynować filety. W tym celu oczyścić je, pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawach (słodkiej papryce, kolendrze, estragonie, majeranku, bazylii, tymianku) oraz łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem.
Marchewkę i cebulę obrać ze skóry. Marchewkę pokroić w cienkie plastry, a cebulę w półkrążki.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać marchewkę, posolić i podsmażyć około 5 - 7 minut. Po tym czasie dodać ryż i smażyć go mieszając przez około 3 minuty, aż zrobi się lekko przezroczysty. Dodać cebulę oraz kurczaka i całość smażyć kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wmieszać do składników pomidory w kawałkach i gotować całość pod przykryciem około 10 minut. Jeśli użyliśmy ryżu brązowego, być może będzie trzeba wydłużyć nieco ten czas, tak aby zdążył on zmięknąć. W międzyczasie obrać ananasa i pokroić na kawałki.
Na patelnię dodać jeszcze wiórki kokosowe, kukurydzę oraz puszkę mleczka kokosowego. Całość gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i wmieszać do dania miód oraz kawałki ananasa.
Wykładać porcje do misek, przyozdabiając np. wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)