Danie jednogarnkowe z kiełbasą i warzywami
Danie jednogarnkowe to obiad idealny dla osób zapracowanych, które nie mają czasu długo gotować i zmywać mnóstwa naczyń. Tutaj wszystko wrzucamy po kolei do jednego garnka i razem gotujemy. Można od razu zrobić większą porcję i mieć na następny dzień. Taki posiłek jest szczególnie preferowany zimą, kiedy zmarznięci po powrocie do domu musimy się trochę rozgrzać. Moje danie jednogarnkowe stanowi podsmażona kiełbasa i warzywa, w tym kapusta, brokuł, papryka i ziemniaki. Całość dodatkowo zalałam bulionem - zawsze warto mieć jego nadmiar w domu.
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 3 kiełbasy śląskie
- 1/3 małej białej kapusty
- 1/3 brokułu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 duża papryka czerwona
- 3 ziemniaki
- 2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- kawałek korzenia imbiru (ok. 3 x 3 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 2 szczypty kminku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia (ok. 3 łyżki)
Przygotowanie
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim słodką paprykę, chili, kminek, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty na małych oczkach imbir. Cały czas mieszać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Dodać te składniki do poprzednich i przesmażyć około 7 minut.
Kapustę poszatkować, a ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać je do garnka, doprawić solą i pieprzem oraz wszystko smażyć przez kolejne 7 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodać umytą i pokrojoną paprykę oraz różyczki brokułu podzielone na mniejsze kawałki i zalać wszystko bulionem. Całość gotować pod przykryciem przez około 10 minut, do miękkości ziemniaków.
Ciepłe danie wykładać na głębokie talerze.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 103 kcal | 558 kcal |
Białko | 4,7 g | 25,5 g |
Tłuszcz | 6,5 g | 35,2 g |
Węglowodany | 6,2 g | 33,4 g |