Czekoladowy deser na Walentynki
Nie wiem jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam Walentynek bez czekolady. Przychodzę więc dziś z dwoma mocno czekoladowymi deserkami! Deser jest bardzo prosty, więc myślę że każdy poradziłby sobie z jego przygotowaniem. Mieści się w nim warstwa rozpuszczonej czekolady ze śmietaną, warstwa biszkoptów i warstwa ubitej śmietany kremówki lub takiej z dodatkiem czekolady. Jest pysznie ;) Jedynie co, to jeśli macie pod ręką truskawki, to również dodałabym je do tego deseru.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- ok. 250 g śmietany kremówki 36%
- 50 g gorzkiej czekolady + 2 kostki do dekoracji
- 50 g mlecznej czekolady
- dodatkowo jeszcze 2 kostki
- 6 biszkoptów
Przygotowanie
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czyli nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić metalową miskę, w której znajduje się czekolada. Pozostawić ją, aż sama się niemalże rozpuści. Dopiero wtedy przemieszać. Pamiętajcie, że metalowa miska nie może dotykać spodem gotującej się wody. Przestudzić.
W garnuszku umieścić 50 g śmietany kremówki i podgrzać. Gdy będzie ciepła, dodać do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę mleczną i pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie przemieszać.
200 g śmietany kremówki ubić mikserem na sztywno. Połowę z niej odstawić do miseczki na bok, a do drugiej dodać około 30 g rozpuszczonej, przestudzonej czekolady gorzkiej. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Można dodać też cukier puder.
W pozostałej rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie zamoczyć do połowy dwa biszkopty i odłożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Pozostałe biszkopty pokroić w małą kostkę lub drobno pokruszyć.
Do wysokich szklanek wlać na dno po 2 łyżki śmietany rozpuszczonej z mleczną czekoladą. Na to trochę pokruszonych biszkoptów. Kolejno ubitą śmietanę kremówkę, a następnie po połowie do każdej szklanki ubitej śmietany kremówki wymieszanej z czekoladą. Dalej dodać ponownie mleczną czekoladę ze śmietaną, biszkopty i ubitą śmietanę kremówkę.
Samą górę udekorować biszkoptami zamoczonymi w czekoladzie i połamanymi na mniejsze kawałki dwoma kostkami czekolady. Przed podaniem trzymać w lodówce.
Smacznego :)