Curry z soczewicą

Curry z soczewicą

Dziś podaję przepis na wegetariańskie curry z czerwoną soczewicą. Nie sądziłam w sumie, że posmakuje mi aż tak bardzo, by dzielić się z Wami przepisem. Ale posmakowało! Aromatyczne i sycące danie. Mimo że nie znajdziemy w nim mięsa, mamy za to soczewicę, która dzięki wysokiej zawartości białka śmiało może zastąpić to pochodzące z mięsa. Lista składników na pierwszy rzut oka może wydać się długa, ale tworzą ją w większości przyprawy. Curry z soczewicą robi się w błyskawicznym tempie, toteż tym bardziej polecam je osobom zabieganym.

Składniki

Ilość: 5 - 6 porcji

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego (w kartoniku)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5 łyżeczek curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania

  • ryż basmati
  • pietruszka

Przygotowanie

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Soczewicę dokładnie przepłukać kilka razy wodą, a następnie wrzucić do wrzątku. Wody do gotowania powinno być dwa razy więcej niż soczewicy. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ewentualny nadmiar wody odlać.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć je niecałą minutę.

Wlać na patelnię przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Całość gotować 5 minut. Na sam koniec dodać jeszcze soczewicę, doprawić całość solą oraz pieprzem i gotować około 2 minuty. Wyłączyć gaz i skropić danie sokiem z limonki.

Curry z soczewicą wykładać na talerz wraz z ugotowanym ryżem. Dodatkowo można przyozdobić danie pietruszką.

Smacznego!

Curry z soczewicą 1Curry z soczewicą 2

Curry z soczewicą 3Curry z soczewicą 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/6 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 110 kcal 266 kcal
Białko 6,2 g 14,9 g
Tłuszcz 3,3 g 7,9 g
Węglowodany 12,6 g 30,5 g