Curry z soczewicą
Dziś podaję przepis na wegetariańskie curry z czerwoną soczewicą. Nie sądziłam w sumie, że posmakuje mi aż tak bardzo, by dzielić się z Wami przepisem. Ale posmakowało! Aromatyczne i sycące danie. Mimo że nie znajdziemy w nim mięsa, mamy za to soczewicę, która dzięki wysokiej zawartości białka śmiało może zastąpić to pochodzące z mięsa. Lista składników na pierwszy rzut oka może wydać się długa, ale tworzą ją w większości przyprawy. Curry z soczewicą robi się w błyskawicznym tempie, toteż tym bardziej polecam je osobom zabieganym.
Składniki
Ilość: 5 - 6 porcji
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 500 g przecieru pomidorowego (w kartoniku)
- 200 ml mleczka kokosowego
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 5 łyżeczek curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 1/2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Do podania
- ryż basmati
- pietruszka
Przygotowanie
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Soczewicę dokładnie przepłukać kilka razy wodą, a następnie wrzucić do wrzątku. Wody do gotowania powinno być dwa razy więcej niż soczewicy. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ewentualny nadmiar wody odlać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć je niecałą minutę.
Wlać na patelnię przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Całość gotować 5 minut. Na sam koniec dodać jeszcze soczewicę, doprawić całość solą oraz pieprzem i gotować około 2 minuty. Wyłączyć gaz i skropić danie sokiem z limonki.
Curry z soczewicą wykładać na talerz wraz z ugotowanym ryżem. Dodatkowo można przyozdobić danie pietruszką.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/6 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 110 kcal | 266 kcal |
Białko | 6,2 g | 14,9 g |
Tłuszcz | 3,3 g | 7,9 g |
Węglowodany | 12,6 g | 30,5 g |