Crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami
Niedzielne słodkie śniadanie, choć mogłabym takie jeść codziennie! Przygotowanie zajmie wam zaledwie jedną chwilkę, potem jeszcze na trochę do piekarnika i już możecie się delektować pysznymi śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami przykrytymi kruszonką, do której dodatkowo dodałam kakao, aby jeszcze bardziej osłodzić sobie poranek. Takie crumble z owocami świetnie sprawdzi się również na deser. Polecam!
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 75 g mąki orkiszowej
- 75 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżka kakao
- 70 g masła
- 60 g cukru (dałam trzcinowy)
- 6 dużych śliwek węgierek
- 2 brzoskwinie paraguayo
- 100 g porzeczek (dodałam zarówno czarne jak i czerwone)
Przygotowanie
Płatki owsiane zmielić przy użyciu blendera, nie musi być idealnie na mąkę. Wymieszać je z mąką orkiszową, kakao i cukrem. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość rozcierać między palcami na kruszonkę.
Brzoskwinie obrać i zarówno z nich, jak i ze śliwek, wykroić pestki, po czym pokroić te owoce na mniejsze kawałki. Rozdzielić owoce do naczyń żaroodpornych (użyłam dwóch form o średnicy 15 cm) oraz posypać je kruszonką. Piec w 180⁰C przez ok. 35 minut.
Crumble z owocami można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno, samo lub z dodatkami, takimi jak lody czy bita śmietana.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/4 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 171 kcal | 397 kcal |
Białko | 2,8 g | 6,5 g |
Tłuszcz | 7,2 g | 16,7 g |
Węglowodany | 23,3 g | 54,1 g |