Ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami
Może jeszcze szukacie pomysłu na obiad na pierwszy dzień Bożego Narodzenia. Jeśli tak, to ten przepis nada się idealnie. Rolada z ciasta francuskiego z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Warto przygotować też trochę więcej czerwonego barszczu na Święta i podać go właśnie do tego dania, w osobnym kubeczku. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Po zrobieniu farszu wystarczy jedynie wysmarować nim ciasto francuskie, zawinąć i wstawić do piekarnika. Farsz można zrobić już dzień lub dwa wcześniej i trzymać w lodówce, dzięki czemu w same Święta będziemy mieć mniej pracy.
Składniki
Ilość: ok. 8 porcji
- ok. 850 g kapusty kiszonej
- ok. 850 g karczku lub łopatki wieprzowej
- 200 g pieczarek
- 20 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ciasta francuskie (każde po 375 g)
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
- olej do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Suszone grzyby zalać dzień wcześniej zimną wodą. Następnego dnia drobno je posiekać.
Zagotować w garnku wodę i obgotować w niej mięso przez około 7 minut. Następnie przemielić je w maszynce do mięsa i doprawić pieprzem ziołowym oraz solą.
Pieczarki i cebulę obrać. Drobno je posiekać i wraz z suszonymi grzybami wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Kapustę przepłukać wodą i przełożyć do garnka. Zalać kapustę taką ilością wody, aby ją przykryła. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po tym czasie wodę odcedzić i dodać do kapusty cukier. Usmażone wcześniej grzyby i cebulę oraz zmielone mięso wmieszać w kapustę.
Ciasta francuskie rozwinąć na blacie kuchennym i lekko je jeszcze rozwałkować. Przekroić oba w poprzek na pół i na każdą część wyłożyć po 1/4 farszu. Można z kapusty ułożyć rulonik na środku ciasta albo najlepiej farsz rozsmarować na całej powierzchni ciasta, pozostawiając jedynie suche brzegi. Ciasto zwinąć w rulon i zagnieść lekko jego końce, żeby nie wyleciał nam farsz.
Tak przygotowane rulony położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec przez około 30 minut w 200⁰C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika kroić je pod lekkim skosem i podawać najlepiej z czerwonym barszczem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 232 kcal | 638 kcal |
Białko | 9,3 g | 25,5 g |
Tłuszcz | 14,8 g | 40,6 g |
Węglowodany | 14,7 g | 40,4 g |