Ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone
Przepis powstał bardzo spontanicznie. Zwykle ciasto francuskie, a tym bardziej serek mascarpone, wykorzystuję do słodkich deserów. Jednak tym razem zaryzykowałam i powstała bardzo ciekawa wytrawna przekąska, która może sprawdzić się na imprezie domowej lub jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Takie wytrawne drożdżówki robi się szybko i prosto, więc polecam wypróbować.
Składniki
Ilość: 10 drożdżówek z ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone
- 1 ciasto francuskie (375 g)
- 250 g groszku mrożonego
- 350 g ryby miruna
- 250 g serka mascarpone
- ok. 40 g parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 natki koperku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę i gotuj w niej mrożony groszek przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź i przestudź.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj na nią rybę (mrożoną wcześniej rozmroź). Przesmaż ją z obu stron przez około 5 minut.
Do miski lub garnka przełóż przesmażoną rybę, ugotowany groszek, serek mascarpone, sok wyciśnięty z cytryny i razem zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj.
Wyłóż na blacie ciasto francuskie i podziel na 10 prostokątów. Na środek każdego z nich nałóż po równej ilości farszu, pozostawiając brzegi ciasta suche. Przełóż drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na każdą trochę parmezanu i piecz w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 15 minut, do momentu, aż brzegi ciasta lekko się przyrumienią.
Przestudź lekko i podawaj posypane świeżym, posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 332 kcal | 315 kcal |
Białko | 12,2 g | 11,6 g |
Tłuszcz | 22,7 g | 21,6 g |
Węglowodany | 17,4 g | 16,5 g |