Ciasteczka owsiane, mocno bananowe
Za kilka dni do każdego domu zawita Mikołaj ;) U mnie powitają go zdrowe ciasteczka owsiane. Ciekawe czy się ucieszy... Kto wie, może postanowi przejść na zdrową dietę? Choć podejrzewam, że do tego czasu tych ciasteczek już nie będzie. No nic, będzie trzeba upiec nowe.
Ciastka te nie mają w sobie w ogóle cukru, więc jeśli ktoś woli coś słodszego, polecam dodać trochę miodu. Znajdziemy w nich za to banany, które nadają im smak i lekko je osładzają. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy są przyjemnie chrupkie. Idealne na deser lub drugie śniadanie.
Składniki
Ilość: ok. 18 ciasteczek owsianych
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki otrębów (u mnie pół na pół żytnie i owsiane)
- 2 jajka
- 2 banany
- ok. 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- ok. 6 łyżek mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka prawdziwego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi, otrębami, gałką muszkatołową, kakao oraz cynamonem.
W blenderze zmiksować siemię lniane, jajka, banany i olej kokosowy. Dodać mieszankę do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać go więcej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na niego po łyżce masy, lekko ją spłaszczając i formując na kształt okrągłych ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 15 - 17 minut (piekłam z termoobiegiem). Podawać najlepiej z mlekiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 ciasteczko owsiane
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 325 kcal | 107 kcal |
Białko | 10,9 g | 3,6 g |
Tłuszcz | 14,7 g | 4,8 g |
Węglowodany | 34,5 g | 11,4 g |