Ciasteczka drożdżowe z czerwoną porzeczką
Lekko chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne również na drugi czy trzeci dzień. Czerwona porzeczka sprawia, że są lekko kwaskowate, a same ciasteczka nie są za słodkie, dlatego jeśli nie chcecie oprószać ich cukrem pudrem, śmiało możecie dodać do masy na ciastka więcej cukru.
Składniki
Ilość: ok. 60 ciasteczek
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- ok. 300 g umytej i osuszonej czerwonej porzeczki
Do dekoracji
- cukier puder
Przygotowanie
Zrobić rozczyn, w tym celu należy wymieszać w kubeczku drożdże, ciepłe ale nie gorące mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką i poczekać aż drożdże zaczną się pienić.
Przesiać do miski mąkę i wymieszać ją z pozostałym cukrem oraz z solą. Dodać wykonany rozczyn i jajka, zagnieść ciasto. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie zagnieść ciasto, przez ok. 10 minut. Po czym uformować z niego kulę i zostawić w misce przykryte ręcznikiem, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz chwile je zagnieść, a następnie wałkować cienko i wycinać ciasteczka np. przy pomocy szklanki. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układać na nich po kilka porzeczek. Przykryć je ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, lekko docisnąć porzeczki. Piec je w 180⁰C przez ok. 15 - 18 minut.
Ciasteczka studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 ciasteczko
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 303 kcal | 64 kcal |
Białko | 5,9 g | 1,2 g |
Tłuszcz | 14,5 g | 3 g |
Węglowodany | 37 g | 7,8 g |