Chłodnik ogórkowy
Podobno wracają do Polski upały, więc przyda nam się przepis na coś chłodnego i lekkiego, pasującego do gorącej letniej pogody. Taki właśnie jest chłodnik ogórkowy. Bez przypraw może przypominać nieco mizerię, jednak jeśli dobrze go doprawimy to poczujemy smak zupy, z tą różnicą że podana będzie ona na zimno.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 3 ogórki zielone
- 4 ogórki małosolne
- 0,5 litra maślanki
- 500 g jogurtu greckiego
- 1/4 papryki czerwonej
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 jajka przepiórcze
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 dużego pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżeczki estragonu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 szczypty chili lub do smaku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Oba rodzaje ogórków dokładnie umyć. Z ogórków zielonych wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz z ogórkami małosolnymi. Można zostawić do dekoracji odkrojone 4 cienkie paski ogórka zielonego. Dodać maślankę, jogurt grecki i wymieszać. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, pozostawiając do dekoracji odrobinę koperku. Dodać je do chłodnika wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość doprawić estragonem, chili, imbirem, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Chłodnik dobrze schłodzić. Wyjąć go dopiero bezpośrednio przed podaniem.
Jajka przepiórcze ugotować, następnie obrać i poprzekrawać na pół. Szynkę parmeńską pokroić na paski i podsmażyć przez chwilę na suchej patelni. Paprykę umyć i pokroić w małą kosteczkę.
Na talerze wykładać schłodzony chłodnik ogórkowy. Na środku każdej porcji kłaść po 2 połówki jajka przepiórczego, kilka pasków szynki, trochę papryki oraz odrobinę koperku.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 51 kcal | 293 kcal |
Białko | 2,9 g | 16,8 g |
Tłuszcz | 2,7 g | 15,5 g |
Węglowodany | 3,9 g | 22,3 g |