Chlebek bananowy
Słodki bananowy chlebek, który poza nazwą chyba niewiele ma wspólnego z tradycyjnym chlebem. Jest znacznie słodszy, wilgotniejszy i oczywiście ma mocno wyczuwalny smak banana. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pracy czy na deser. Niewątpliwie jego wielkim plusem jest łatwość i szybkość wykonania. Wymieszanie wszystkich składników zajmuje dosłownie 5 minut, jedynie później trzeba dać mu godzinę w piekarniku, ale w tym czasie możemy zająć się swoimi sprawami ;) Mój piekłam bez żadnych dodatków typu orzechy czy suszone owoce, za to polecam go jeść z masłem orzechowym albo masą krówkową, choć i sam smakuje pysznie. Na pewno będę jeszcze eksperymentować z tym przepisem i spróbuję stworzyć jego zdrowszą wersję. A Wy z czym zwykle jecie taki chlebek bananowy?
Składniki
Ilość: forma o wymiarze 25 x 11 cm
- 4 małe banany (300 g po obraniu)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 65 g cukru
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
Obrane banany rozgnieść przy pomocy widelca, a następnie wymieszać razem z jajkami, olejem i cukrami. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
Łączymy zawartości obu misek i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu chlebek bananowy przestudzić trochę w formie, a następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/14 całości (kawałek o wadze ok. 50 g)
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 310 kcal | 161 kcal |
Białko | 5,8 g | 3 g |
Tłuszcz | 12,2 g | 6,3 g |
Węglowodany | 43,8 g | 22,8 g |