Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Słodki bananowy chlebek, który poza nazwą chyba niewiele ma wspólnego z tradycyjnym chlebem. Jest znacznie słodszy, wilgotniejszy i oczywiście ma mocno wyczuwalny smak banana. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pracy czy na deser. Niewątpliwie jego wielkim plusem jest łatwość i szybkość wykonania. Wymieszanie wszystkich składników zajmuje dosłownie 5 minut, jedynie później trzeba dać mu godzinę w piekarniku, ale w tym czasie możemy zająć się swoimi sprawami ;) Mój piekłam bez żadnych dodatków typu orzechy czy suszone owoce, za to polecam go jeść z masłem orzechowym albo masą krówkową, choć i sam smakuje pysznie. Na pewno będę jeszcze eksperymentować z tym przepisem i spróbuję stworzyć jego zdrowszą wersję. A Wy z czym zwykle jecie taki chlebek bananowy?

Składniki

Ilość: forma o wymiarze 25 x 11 cm

  • 4 małe banany (300 g po obraniu)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 65 g cukru
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Obrane banany rozgnieść przy pomocy widelca, a następnie wymieszać razem z jajkami, olejem i cukrami. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.

Łączymy zawartości obu misek i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu chlebek bananowy przestudzić trochę w formie, a następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

Gotowy chlebek bananowy 1Gotowy chlebek bananowy 2

Gotowy chlebek bananowy 3Gotowy chlebek bananowy 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/14 całości (kawałek o wadze ok. 50 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 310 kcal 161 kcal
Białko 5,8 g 3 g
Tłuszcz 12,2 g 6,3 g
Węglowodany 43,8 g 22,8 g