
Caponata
To sycylijskie danie, w którego skład wchodzi przede wszystkim bakłażan. Do tego dochodzi seler naciowy, cebula i dużo pomidorów, a całość dopełniają kapary i oliwki. Najpierw trzeba przesmażyć bakłażana i seler naciowy z cebulą, a potem wszystkie składniki razem jeszcze poddusić. Uzyskujemy proste warzywne danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Ja jestem wielką fanką takich warzywnych obiadów, więc dla mnie to danie jest idealne. Caponatę możecie podać z bułką, bagietką, ryżem lub zjeść samą.
Składniki
Ilość: 5 porcji
- 3 bakłażany
- ok. 1200 g pomidorów
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 15 zielonych oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pietruszka do posypania
- ok. 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
Bagietka lub bułka podpieczona
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Bakłażana pokroić w większą kostkę, przełożyć na sito i mocno posolić. Lekko przemieszać bakłażana i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać pod bieżącą wodą.
Cebulę obrać, a selera naciowego umyć. Pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzać około 20 ml oliwy, dodać cebulę i lekko posolić. Zeszklić ją, a następnie dołożyć seler naciowy oraz czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i smażyć kolejne 3 minuty.
Na osobnej patelni lub w woku rozgrzać 30 ml oliwy i dodać bakłażana. Najlepiej go przykryć i dusić na małym ogniu bo bakłażan zbiera bardzo dużo oleju. Po około 5 minutach dodaj do bakłażana przesmażony wcześniej seler naciowy z cebulą i smaż jeszcze razem 2 minuty.
Dodać na patelnię pomidory i dusić wszystko razem, pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wmieszać kapary, oliwki przekrojone na połówki, ocet balsamiczny i gotować 5 - 10 minut bez pokrywki żeby odparowały soki.
Caponata gotowa! Przed podaniem posypać ją jeszcze pietruszką. Najlepiej smakuje z podpieczonym pieczywem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 48 kcal | 220 kcal |
Białko | 1,3 g | 5,9 g |
Tłuszcz | 2,5 g | 11,6 g |
Węglowodany | 4,6 g | 21,3 g |