Burrito z mięsem mielonym, fasolą i papryką
Bardzo lubię kuchnię meksykańską za jej wyjątkowo intensywne smaki i uwielbiam wypróbowywać przepisy z tej kategorii. Dziś przepis na burrito, które właśnie pochodzi z Meksyku. Jest to tortilla pszenna, w której środku zawinięty jest farsz składający się przede wszystkim z mielonego mięsa oraz ryżu meksykańskiego. Ogólnie dania, w których zawijamy coś w tortille są według mnie świetne! Zawsze można do środka dodać to, na co ma się ochotę, można je zabrać na wynos do pracy albo zjeść w domu wygodnie na kanapie. Często też smakują bardzo fajnie na ciepło jak i na zimno. U mnie oprócz mięsa i ryżu znajdziecie w farszu również fasolę czerwoną oraz paprykę. Ilość składników oczywiście możecie zmniejszyć proporcjonalnie, bo ja zrobiłam w domu obiad od razu na 2 dni ;)
Składniki
Ilość: 10 porcji
- 10 tortilli pszennych
- 900 g karczku wieprzowego
- 100 g ryżu basmati
- ok. 250 g passaty pomidorowej
- 150 g czerwonej fasoli
- 2 czerwone papryki
- ok. 400 ml bulionu lub wody
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu chili z tabasco
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około 10 minut.
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę uprzednio pokrojoną w kostkę. Dodać ryż oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklisty. Zalać ryż bulionem lub wodą i gotować około 20 minut, aż wchłonie on cały płyn i będzie miękki.
Do mięsa mielonego dodać passatę pomidorową. W całość wmieszać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, sos chili z tabasco, słodką paprykę, cząber, tymianek, oregano i kmin rzymski. Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku. Gotować razem przez około 10 minut. Kolejno wmieszać wcześniej ugotowany ryż i gotować jeszcze 2 minuty. Na sam koniec dodać czerwoną fasolę.
Na patelni grillowej rozgrzać trochę oleju i podsmażyć paprykę z obu stron aż zrobi się miękka, a następnie pokroić ją na paski.
Na suchej patelni natomiast krótko podgrzać placki z tortilli z obu stron. Na środku każdej tortilli uprzednio pogrzanej kłaść po około 4 czubate łyżki farszu oraz kilka pasków papryki. Zawijać jak krokiety, zaginając najpierw boki placka do środka, a następnie zawijając całość.
Tak przygotowane burrito można jeść od razu albo jeszcze podgrzać na patelni grillowej, co polecam.
Smacznego!