Bruschetta
Bruschetta to tradycyjna przekąska pochodząca z Włoch. Pewnie większość osób zna to danie, ja też znałam ale szczerze mówiąc robiłam je dopiero pierwszy raz. Bruschetta jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak niezastąpiony. Świetnie nadaje się do podania na różnego rodzaju imprezach :)
Składniki
Ilość: 5 bruschett
- niecała 1/2 bagietki
- 1 duży lub 2 małe pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- duża garść świeżych liści bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bagietkę pokroić na 5 kromek o grubości ok. 3 centymetrów. Podpiec je lekko w opiekaczu, na suchej patelni lub w piekarniku.
Oliwę, ocet balsamiczny i czosnek przeciśnięty przez praskę razem wymieszać.
Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ja dodatkowo wydrążyłam z nich miąższ z obawy, że kromki będą zbyt mokre. Kolejno pomidora pokroić w małą kostkę. Bazylię drobno posiekać i wymieszać z pomidorem.
Kulkę mozzarelli pokroić na 10 plastrów.
Każdą podpieczoną kromkę polać oliwią wymieszaną z octem i czosnkiem. Na górę każdej grzanki wyłożyć po 2 plastry mozzarelli, a na to pomidora z bazylią. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 bruschetta
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 148 kcal | 180 kcal |
Białko | 5,5 g | 6,8 g |
Tłuszcz | 8,7 g | 10,6 g |
Węglowodany | 12,3 g | 15 g |