Bigos
Już wczoraj miałam zrobić bigos i dodać go na bloga, ale tak się złożyło, że po Świętach zostało u mnie jeszcze tyle jedzenia, że nawet nie chciało mi się stać w kuchni i gotować coś nowego ;) U mnie wszyscy uwielbiają bigos i dzisiaj zabrałam się za jego przygotowanie. Myślę że jeśli zrobi się go dziś lub jutro i postoi 2 dni, to smaki zdążą się przegryźć i będzie w sam raz jako ciepłe danie na noc sylwestrową, choć nie będę ukrywać, że trochę się zagapiłam i jednak smaczniejszy byłby, gdyby postał nieco dłużej... Gdyby ktoś miał smaka to zapraszam po przepis! Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zrobić go dowolnego innego dnia w roku. Lista składników jest przerażająco długa, ale co zrobić, jak chce się smaczny bigos ;)
Składniki
- 0,5 kg kapusty świeżej
- ok. 1,2 kg kapusty kiszonej
- 250 g boczku wędzonego
- 20 g grzybów suszonych
- 200 g mięsa wołowego
- 300 g mięsa wieprzowego
- 400 g fileta z indyka
- 200 g kiełbasy głogowskiej
- 7 ziaren jałowca
- 8 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 2 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 kwaśne jabłko
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 5 wędzonych suszonych śliwek
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Poprzedniego dnia umyć i namoczyć grzyby w niewielkiej ilości wody lub co najmniej 2 godziny przed gotowaniem. Pokroić je i ugotować.
Świeżą kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z wodą, dodać suszone śliwki i gotować około 15 minut.
Kiszoną kapustę można najpierw wypłukać, jeśli jest zbyt kwaśna, a następnie należy ją posiekać. Boczek pokroić w paski i wyłożyć nim dno garnka. Na boczek wyłożyć kiszoną kapustę oraz ugotowane grzyby wraz z wodą. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do garnka wraz z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i jałowca oraz liśćmi laurowymi. Całość zalać 1 1/2 szklanki bulionu. Gotować 1 godzinę na małym ogniu.
Po ugotowaniu kiszonej kapusty, dodać do niej ugotowaną świeżą kapustę.
Kiełbasę podsmażyć i dodać do garnka z kapustą.
Mięsa pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle i oleju. Następnie wyłowić ją i na tym samym tłuszczu obsmażyć wołowinę, wieprzowinę oraz indyka. Potem zalać mięsa 1 szklanką bulionu i dusić do miękkości. Dodać sól, pieprz, cebulę i przełożyć do garnka z kapustą.
Do całości dodać również passatę, powidła, miód oraz czerwone wino. Wszystko razem dusić 30 minut.
Najlepszy bigos będzie, jeśli postoi kilka dni w chłodnym miejscu. Co kilka dni warto go również przesmażyć.