
Batoniki musli
Zdrowe batoniki musli. Wiem, że można by dyskutować, czy są one naprawdę takie zdrowe, skoro dodawany do nich miód w wysokiej temperaturze w piekarniku traci część swoich właściwości... Jednak mimo wszystko na pewno są o wiele zdrowsze niż te sprzedawane w marketach ;) W tej przekąsce z musli mamy szereg dobroczynnych składników, takich jak orzechy włoskie i laskowe, które zawierają witaminę E i wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające "zły" cholesterol. Batoniki idealnie nadadzą się do herbaty czy mleka na drugie śniadanie. Można dodatkowo polać je jeszcze gorzką czekoladą.
Składniki
Ilość: około 14 - 16 batoników musli
- 175 g płatków owsianych
- 50 g otrębów żytnich
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g sezamu
- 3 duże łyżki miodu (ok. 100 g)
- 3 białka
- 200 ml mleka
Przygotowanie
Suszone daktyle i śliwki zalać wrzątkiem na około 10 - 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, usunąć z owoców pestki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
W kubku wymieszać białka z mlekiem i zalać mieszanką płatki owsiane oraz otręby. Orzechy laskowe i włoskie rozdrobnić na mniejsze kawałki. Ja to robię w ten sposób, że owijam orzechy ręcznikiem i uderzam w nie tłuczkiem do mięsa.
Do płatków owsianych dodać orzechy, sezam, miód i dokładnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać suszone owoce.
Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć przygotowaną masę i dokładnie ją wyrównać i docisnąć. Można to zrobić przy pomocy dłoni. Tak piec batoniki w 160⁰C przez około 40 minut, do momentu aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestudzenia na około 30 minut i dopiero po tym czasie kroić je na prostokątne batoniki musli.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 batonik
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 344 kcal | 172 kcal |
Białko | 10,9 g | 5,4 g |
Tłuszcz | 16,8 g | 8,4 g |
Węglowodany | 36,7 g | 18,4 g |