Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem
Według mnie dania, gdzie nadziewamy warzywa, są jednymi z prostszych, a bardzo efektownych. Farsz można przygotować niemal ze wszystkiego, a zwykle całość wychodzi bardzo smacznie. U mnie dzisiaj prosto i wegetariańsko - bakłażan nadziany jedynie pożywną kaszą jaglaną, pomidorem oraz serkiem kozim, który nadał całości idealnego smaku. Można zjeść zarówno na ciepło jak i zimno, na kolacją lub na obiad.
Składniki
Ilość: 1 - 2 porcje
- 1 bakłażan średniej wielkości
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 duży pomidor
- 125 g serka koziego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki oregano
- duża szczypta imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- świeży koperek
Przygotowanie
Bakłażana umyć i przekroić na pół. Zasypać go solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą i łyżką wydrążyć z niego miąższ.
Ugotować kaszę jaglaną według wskazówek na opakowaniu.
Wydrążony miąższ bakłażana pokroić w kostkę. Pomidory zaparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je następnie w kostkę i dodać do ugotowanej kaszy. Kolejno wmieszać serek kozi, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
Przygotowanym farszem nadziać połówki bakłażana i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 - 25 minut. Można sprawdzić czy bakłażan jest już miękki poprzez wbicie w niego patyczka do szaszłyków.
Przed podaniem posypać jeszcze posiekanym koperkiem.
Smacznego!