Babka wielkanocna
Widzę, że na wielu blogach pojawiają się już przepisy wielkanocne, to nie pozostając w tyle dodaję przepis na wielkanocną babkę! Uwielbiam takie proste ciasta, dlatego nie może jej zabraknąć u mnie na Święta. Przepis mam jeszcze od babci, a samą babkę robi się błyskawicznie, pięknie wyrasta i wychodzi mięciutka. W smaku... sami oceńcie ;) U mnie tym razem była posmarowana zwykłym lukrem, ale polecam polać ją lukrem cytrynowym.
Składniki
- 250 g masła miękkiego
- 180 g cukru drobnego
- 20 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier
- ok. 120 g cukru pudru
- ok. 4 - 5 łyżek wrzątku lub soku z cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać do miski i wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło i cukry umieścić w osobnej misce i mikserem utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując dokładnie do połączenia się składników. Do ubitej masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej masę na babkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 75 minut (piekłam z funkcją góra dół, a na ostatnie 15 minut włączyłam termoobieg) lub do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że nie można za wcześnie otwierać piekarnika). Po upieczeniu przestudzić ciasto chwilę w formie, następnie studzić na kratce.
Do szklanki przełożyć cukier puder i wymieszać go dokładnie z wodą lub cytryną. Gdy babka całkowicie ostygnie, polać ją lukrem.
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/16 babki (ok. 60 g)
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 446 kcal | 279 kcal |
Białko | 3,9 g | 2,4 g |
Tłuszcz | 22,6 g | 14,1 g |
Węglowodany | 56,6 g | 35,4 g |