Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa pełna cebuli raczej nie przypadnie do gustu komuś, kto nie lubi tego warzywa. Ja jednak lubię cebulę. Świetnie nadaje się ona jako dodatek do wielu dań, a tutaj sprawdza się także jako główny składnik i z dodatkiem sera cheddar tworzy smaczną zupę. Możemy tutaj użyć dowolnego innego sera, jednak moim zdaniem to właśnie cheddar ze swoim intensywnym smakiem bardzo dobrze wpasowuje się w smak tego dania. Podaję też przepis na wywar, jaki przygotowałam do zrobienia zupy cebulowej, jednak równie dobrze możecie zrobić go według własnych przepisów. Ważne żeby uzyskać go w objętość około 1 litra.

Składniki

Ilość: 4 porcje

Na wywar

  • 3 skrzydełka lub 2 podudzia z kurczaka (bez skóry)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cienki kawałek pora
  • ok. 1 1/2 l wody
  • sól, pieprz do smaku

Na zupę

  • 1 kg cebuli (może być biała i czerwona)
  • 30 g masła
  • 250 ml wina białego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ok. 1/2 małej bagietki lub 1 - 2 kromki chleba
  • 150 g sera cheddar
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Cebula do zupy cebulowej Przygotowanie zupy cebulowej

Przygotowanie

Wywar

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zimnej wody. Dodać kurczaka, pora, trochę pieprzu i soli. Gotować wywar przez ok. 1 godzinę. Powinniśmy uzyskać ok. 1 litra wywaru.

Zupa

Cebulę pokroić na średniej grubości krążki. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim krążki przez 1 minutę na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką patelnie i dusić cebulę pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać masło, sól, pieprz i dusić kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas, by nie przypalić.

Cebulę przełożyć do garnka i zalać winem. Odparować wino, gotując całość przez około 5 minut. Zalać cebulę gorącym wywarem, przelewając je przez sitko. Dodać liść laurowy, tymianek i gotować kolejne 20 minut.

Bagietkę lub kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki i podpiec je w piekarniku lub na suchej patelni, aby były chrupiące.

Zupę cebulową przelać do naczyń przeznaczonych do zapiekania. Na górę każdej z nich wyłożyć grzanki i starty na tarce ser. Włożyć do piekarnika do 175⁰C na około 5 minut, poczekać aż ser się stopi.

Smacznego!

Gotowa zupa cebulowa 1 Gotowa zupa cebulowa 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/4 dania

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 66 kcal 417 kcal
Białko 2,2 g 13,7 g
Tłuszcz 3,7 g 23,5 g
Węglowodany 4,3 g 27 g