Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście uszek do barszczu. Zwykle jadamy je z kapustą i grzybami i na takie właśnie podaję przepis. Jest z nimi troszkę pracy, ale warto mieć tego dnia uszka przygotowane samemu, bo jak wiadomo takie są najlepsze.

Warto przygotować je trochę wcześniej i zamrozić, bo potem może zabraknąć nam czasu, kiedy będziemy znacznie bardziej pochłonięci sprzątaniem mieszkania i przygotowywaniem innych potraw.

Aby zamrozić uszka, należy lekko je obgotować. Ja poczekałam, aż wypłyną na powierzchnię wody i od razu je wyjmowałam. Następnie trzeba je przestudzić i obtoczyć lekko w oleju. Kolejno układamy uszka na desce, tak aby się nie dotykały i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy się zmrożą, można przesypać je do jednego woreczka i wstawić z powrotem do zamrażalnika.

Składniki

Ilość: ok. 80 uszek do barszczu

Na uszka

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 70 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz

  • 350 g kapusty kiszonej
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie uszek do barszczu 1Przygotowanie uszek do barszczu 2

Przygotowanie uszek do barszczu 3Przygotowanie uszek do barszczu 4

Przygotowanie

Suszone grzyby umyć i zalać dzień wcześniej zimną wodą. Następnego dnia gotować je przez około 50 minut do godziny. Przestudzić je i drobno pokroić.

Kapustę kiszoną drobno pokroić i przepłukać na sicie. Przełożyć ją do garnka i zalać wodą na tyle, aby była przykryta. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować 40 minut.

Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, co można zrobić przy użyciu rąk, żeby było dokładniej. Następnie wymieszać ją z grzybami. Do farszu dodać bułkę tartą, pieprz i sól.

W międzyczasie przechodzimy do wyrabiania ciasta. W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać jajko oraz olej i dokładnie wymieszać - można rękami. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć je na około 15 minut, przykryte ściereczką.

Ciasto cienko wałkować i podzielić na kwadraty o boku długości około 3 - 4 centymetrów (można wykrawać też kółka przy pomocy kieliszka). Na środek każdego kwadratu kłaść niewielką ilość farszu i składać go po przekątnej, zlepiając dokładnie boki ciasta. Następnie zlepiać dwa rogi u podstawy powstałego trójkąta. Tak przygotowane uszka wrzucać na wrzątek, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować od tego czasu przez około 3 minuty. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej i podawać na przykład z czerwonym barszczem.

Smacznego!

Gotowe uszka do barszczu 1Gotowe uszka do barszczu 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 10 uszek do barszczu

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 146 kcal 132 kcal
Białko 4,3 g 3,9 g
Tłuszcz 2,6 g 2,4 g
Węglowodany 25 g 22,6 g