Sałatka ze szparagami i jajkiem

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Pyszna, zdrowa, wiosenna sałatka z moimi ulubionymi zielonymi szparagami. W końcu pierwszy raz w tym roku miałam okazję ich zasmakować, do tego na świeżym powietrzu, więc lepiej być nie może :) Jeśli ktoś woli bardziej dietetyczną wersję, to można nie dodawać sera pleśniowego, jednak nie rezygnowałabym z chrupiących pestek dyni, gdyż idealnie wpasowują się do sałatki.

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 25 pomidorków koktajlowych
  • 40 g szpinaku
  • 40 g rukoli
  • 120 g kukurydzy
  • 100 g sera niebieskiego, pleśniowego
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 30 g pestek dyni
  • 3 jajka ugotowane na twardo i ostudzone
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • ok. 15 listków drobno posikanego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sałatka ze szparagami i jajkiem 1 Sałatka ze szparagami i jajkiem 2

Przygotowanie

Szparagi umyć i odłamać ich twarde, białe końce. Ułożyć je w pionowej pozycji, w garnku wypełnionym wodą, tak aby ich łebki wystawały ponad wodę. Można również gotować je na leżąco, jednak istnieje wtedy ryzyko, że końcówki szparagów będą przegotowane. Gotować szparagi pod przykryciem, w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, przez ok. 6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy są już miękkie, a jeśli tak, to przepłukać je zimną wodą i przestudzić.

Szpinak i rukolę umyć i wymieszać w misce, dodać kukurydzę, szczypiorek i ser pleśniowy pokruszony na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i wmieszać do sałatki. Przestudzone szparagi poprzekrawać pod lekkim skosem, każdą na trzy części i dodać do sałatki.

W całość wmieszać oliwę wymieszaną z cytryną i rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć pestki dyni.

Sałatkę wyłożyć na talerze, każdą porcję posypać pestkami dyni, a na górze położyć jedno jajko podzielone na 4 części.

Smacznego :)

Sałatka ze szparagami i jajkiem 3

Sałatka ze szparagami i jajkiem 4 Sałatka ze szparagami i jajkiem 5

Sałatka ze szparagami i jajkiem 6

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 103 kcal 424 kcal
Białko 5,4 g 22,3 g
Tłuszcz 7,4 g 30,6 g
Węglowodany 3,3 g 13,7 g