Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą, jakie miałam okazję jeść. Znalazłam je na jednym z moich ulubionych blogów i od tamtej pory robię je dość często. Ciasto przygotowuje się dość nietypowo, bo zamiast zostawić je w misce do wyrośnięcia, to wkłada się je do miski, ale wypełnionej zimną wodą. Ze względu na to określa się je jako ciasto zatapiane lub topielec. Rogaliki wychodzą mięciutkie i takie też są na następny dzień. Polecam!

Składniki

Ilość: około 32 rogaliki

  • ok. 430 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 120 g masła
  • 55 g cukru
  • można dodać 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 300 g twardej marmolady
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do smarowania rogalików
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowywanie rogalików drożdżowych z marmoladą

Przygotowanie

Masło roztopić w małym garnuszku i odstawić do wystygnięcia.

Zrobić rozczyn. W tym celu należy wymieszać w kubeczku świeże drożdże z łyżką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dobrze wymieszać, by nie było grudek i odstawić przykryty ściereczką rozczyn do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do misy miksera (choć można również wyrabiać ręcznie) i wymieszać z pozostałym cukrem. Dodać rozczyn z drożdży, jajka, śmietanę lub jogurt grecki i przestudzone masło. Wszystko razem wyrobić przy użyciu haka lub rąk. Staramy się nie dosypywać więcej mąki niż podane jest w przepisie, nawet jeśli ciasto się lepi. Przygotować sobie ściereczkę lnianą i obsypać ją lekko mąką. Położyć na nią ciasto, które z góry również należy lekko obsypać mąką. Zawinąć je w lnianą ściereczkę i zatopić w dużym garnku lub dużej misce wypełnionej zimną wodą. Powinno jej być tyle, aby przykryła ciasto. Poczekać aż ciasto wypłynie. U mnie zajęło to ok. 30 minut, ale może się zdarzyć, że trzeba będzie poczekać na wypłynięcie nawet 2 godziny lub dłużej.

Gdy już wypłynie, odwijamy je ze ściereczki i wykładamy na stolnicę posypaną mąką, po czym ponownie wyrabiamy. Można podsypywać mąkę. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich cienko wałkować na kształt koła o średnicy około 28 cm. Każde koło dzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładać po płaskiej łyżeczce marmolady, a następnie zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, kształtując rogaliki.

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po wyrośnięciu smarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Rogaliki piec przez około 15 minut, do momentu aż się zezłocą.

Rogaliki studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com

Gotowe rogaliki drożdżowe z marmoladą 1 Gotowe rogaliki drożdżowe z marmoladą 2

Gotowe rogaliki drożdżowe z marmoladą 3

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 rogalik drożdżowy z marmoladą

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 355 kcal 107 kcal
Białko 6,5 g 2 g
Tłuszcz 11,7 g 3,5 g
Węglowodany 55,1 g 16,5 g