Placuszki z ricotty

Placuszki z ricotty

Delikatne placuszki z ricotty, wykonane według przepisu Nigelli Lawson. Serek użyty do ich przygotowania nadaje im niezwykłej lekkości i wilgoci. Do ciasta można dodać trochę cukru, jednak ja wymieszałam go z cynamonem i posypałam nim gotowe, gorące jeszcze placuszki. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie, dlatego jeśli macie odrobinę więcej czasu rano, przygotujcie je dla całej rodziny :)

Składniki

Ilość: 15 - 20 placuszków

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka 2%
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżki olej do smażenia

Do podania

  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Placuszki z ricotty 1 Placuszki z ricotty 2

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Ricottę, żółtka i mleko wymieszać w misce. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ricotty. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.

Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju, nakładać łyżką niewielkie porcje masy. Smażyć krótko z obu stron, na złoty kolor.

Gotowe placuszki z ricottą podawać na talerzu, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.

Placuszki z ricotty 3 Placuszki z ricotty 4

Placuszki z ricotty 5

Placuszki z ricotty 6

Wartość odżywcza

Bez dodatku cukru i cynamonu

100 g
Wartość energetyczna 172 kcal
Białko 8 g
Tłuszcz 8,6 g
Węglowodany 15,7 g