Placki owsiane z twarogiem i jabłkami

Placki owsiane z twarogiem i jabłkami

Kolejna propozycja na placki owsiane. Po prostu uwielbiam takie śniadania i co jakiś czas lubię wymyślać nowe wariacje na ich temat. Tym razem płatki owsiane pojawiły się w towarzystwie z twarogiem i jabłkami. Pełnowartościowe, sycące, zdrowe śniadanie. Polecam! Koniecznie podajcie je z ulubionymi dodatkami.

Składniki

Ilość: 12 placków owsianych

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 270 g twarogu półtłustego
  • ok. 1/3 szklanki mleka
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka miodu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do podania

  • dowolne owoce, jogurt naturalny lub inne dodatki

Przygotowanie

Twaróg umieścić w misie blendera i zmiksować chwile, aż konsystencja sera zrobi się gładka. Dodać miód, jajka i ponownie zmiksować.

W osobnej misce zmiksować ręcznym blenderem płatki owsiane, na mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie wymieszać ze sobą zawartość obu misek.

Na samym końcu dodać mleko i pokrojone w kostkę obrane jabłka. Odstawić masę na placki na około 15 minut. Po tym czasie można dodać jeszcze łyżkę lub dwie mleka, jeśli masa będzie zbyt sucha.

Na patelni rozgrzać olej i wykładać na nią po maksymalnie 2 łyżki masy na jednego placka. Smażyć na małym ogniu (łatwo się przypalają ) pod przykryciem przez około 2 minuty, obrócić delikatnie i smażyć jeszcze około 1 minutę.

Gotowe placki wyłożyć na talerz i podawać z owocami lub jogurtem.

Smacznego ;)

Placki owsiane z twarogiem i jabłkami 1Placki owsiane z twarogiem i jabłkami 2

Placki owsiane z twarogiem i jabłkami 3Placki owsiane z twarogiem i jabłkami 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 4 placki owsiane z twarogiem i jabłkami

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 170 kcal 454 kcal
Białko 9,7 g 26 g
Tłuszcz 6,6 g 17,6 g
Węglowodany 16,5 g 44,1 g