Pieczone warzywa z kruszonką

Pieczone warzywa z kruszonką

Całość dość długo się piecze ze względu na pietruszkę i marchewkę, dlatego polecam pokroić je jak najcieniej, a nawet zetrzeć na tarce na większych oczkach, aby czas przygotowania był jak najkrótszy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas wykładania porcji na talerz, rozsypie wam się kruszonka - niedoskonałości możecie zakryć świeżymi ziołami. Zresztą kto patrzy na wygląd, kiedy na talerzu mamy smaczne pieczone warzywa ze świeżą pomarańczą, z dodatkiem kruszonki, w której składzie znajdziemy pietruszkę i słonecznik. Dajcie znać co myślicie o takiej formie podania warzyw :)

Składniki

Ilość: forma o średnicy 28 cm

  • 130 g pora (tylko biała część)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 selera
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańcza
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 płaska łyżeczka soli + sól do przygotowania bakłażana

Na kruszonkę

  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g płatków owsianych
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 120 g masła
  • 3 łyżki podprażonego na suchej patelni słonecznika

Do dekoracji

  • Duża garść świeżej pietruszki
  • Duża garść świeżego lubczyku

Pieczone warzywa z kruszonką 1 Pieczone warzywa z kruszonką 2

Przygotowanie

Marchew, pietruszkę, pora, seler i pieczarki umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić jak najcieniej w talarki (lub zetrzeć na grubych oczkach), gdyż będą one najdłużej miękły w piekarniku i to od nich głównie będzie zależało jak dużo czasu zajmie pieczenie. Pieczarki pokroić w plastry, selera w nieduże, cienkie kawałki, a pora w półkrążki.

Tak przygotowane warzywa wymieszać z oliwą, czosnkiem, chilli, solą i przełożyć do naczynia w którym będziemy całość zapiekać. Piec w 180⁰C przez ok. 1 godzinę.

Bakłażana pokroić w talarki, wyłożyć na sito, posolić i odstawić na 20 – 30 minut. Po tym czasie bakłażana lekko odcisnąć z wody. Cukinię umyć, obrać i pokroić w talarki. Paprykę umyć i pokroić w dowolne małe kawałki. Pomarańcz obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Bakłażana, cukinię, paprykę i pomarańcz, dołożyć do zapiekanych wcześniej przez godzinę warzyw i piec przez kolejne 30 minut lub dłużej, w 180⁰C, do momentu aż warzywa będą już prawie miękkie.

W trakcie pieczenia warzyw, przygotować kruszonkę. Płatki owsiane zmielić przy pomocy blendera. W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, sól, pietruszkę i słonecznik. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i wszystko rozetrzeć rękami na kruszonkę.

Po 1,5 godzinie pieczenia warzyw, kiedy będą już prawie miękkie, na górę wyłożyć kruszonkę rozsypując ją dłońmi po całych warzywach. Tak piec warzywa z kruszonką przez kolejne 30 – 40 minut, do czasu aż kruszonka nabierze lekko złotawej barwy.

Wyłożone porcje na talerzu udekorować świeżą pietruszką i lubczykiem. Podawać na ciepło.

Pieczone warzywa z kruszonką 3 Pieczone warzywa z kruszonką 4

Pieczone warzywa z kruszonką 5 Pieczone warzywa z kruszonką 6

Pieczone warzywa z kruszonką 7

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/8 pieczonych warzyw

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 110 kcal 372 kcal
Białko 2,3 g 7,7 g
Tłuszcz 6,7 g 22,6 g
Węglowodany 10,2 g 34,4 g