Pasztet z selera

Pasztet z selera

Bardzo lubię domowe pasztety, dość często gości u mnie drobiowy. Po internecie krąży coraz więcej przepisów wegańskich, również takich na pasztety. Na początku miałam pełne zdziwienie, że jak to pasztet może być wegański... Sięgnęłam po świetną książkę z wegańskimi przepisami, czyli Jadłonomia Marty Dymek. Padło na pasztet z selera z kaszą jaglaną i mnóstwem przypraw, które są jednak dostępne w każdym sklepie, więc niech Was nie przerazi długa lista składników. W smaku zupełnie inny niż mięsny, ale to wcale mu niczego nie ujmuje. Cudownie jest poznać jakiś zupełnie nowy smak. Sam pasztet wychodzi bardzo wilgotny, z mocno wyczuwalnym smakiem selera oczywiście. Przekonał mnie on i czuję, że nie raz jeszcze sięgnę po jakiś wegański przepis.

Składniki

  • 1 kg bulwy selera
  • 100 g pora (biała część)
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki imbiru (lub starty mały kawałek korzenia imbiru)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pora pokroić na talarki, a selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać pora, ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem do momentu, aż por zmięknie. Po tym czasie dodać selera, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i dalej dusić. Gdy seler już zmięknie, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.

Orzechy włoskie zmielić w misie blendera.

Zawartość z patelni przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem zmiksować przy użyciu blendera. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Masę na pasztet przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez ok. 40 - 45 minut. Przestudzić, włożyć do lodówki i pozostawić na noc. Na następny dzień pasztet będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!

Pasztet z selera 1 Pasztet z selera 2