Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Lubicie pastę jajeczną? Ja uwielbiam! Idealne smarowidło do kanapek. Można nią też posmarować krakersy i podać jako przekąskę na imprezie. Jej wykonanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi, smak za to lepszy niż większość serków do kupienia w sklepach, dlatego u mnie często ją przygotowujemy. Głównym jej składnikiem są jajka i majonez, ja lubię jednak zastąpić część majonezu jogurtem naturalnym i dla podkręcenia smaku dodać nieco musztardy francuskiej. Gdyby ktoś chciał nieco bardziej dietetyczną wersję (o ile to możliwe przy majonezie ;)) to może oczywiście pominąć ser cheddar, ale jak dla mnie on musi się znaleźć w paście! Jego intensywny smak potrafi całkowicie odmienić pastę jajeczną. Polecam!

Składniki

  • 5 jajek
  • 150 g sera cheddar
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na mniejsze kawałki. Ser również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku umieścić w misie blendera i zmiksować do otrzymania gładkiej pasty.

Jeśli nie mamy blendera, można jajka pokroić bardzo drobno, a ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Następnie wszystko razem wymieszać.

Gotową pastę jajeczną posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego ;)

Pasta jajeczna 1 Pasta jajeczna 2