Omlet ze szpinakiem, jarmużem, awokado i kukurydzą

Omlet ze szpinakiem, jarmużem, awokado i kukurydzą

Już jakiś czas nie było na blogu przepisu na żadne śniadanie, toteż dziś przychodzę z przepisem na prosty, tradycyjny omlet, ale z fajnymi dodatkami. Omlet zawinęłam wraz z zielonymi dodatkami, takimi jak szpinak, jarmuż i awokado, a także kukurydzą. Całość dodatkowo skropiłam cytryną i odrobiną sosu sojowego. Proste śniadanie, które całkiem dobrze się prezentuje ;) A do tego robi się je bardzo szybko, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je nawet rano przed wyjściem do pracy.

Składniki

Ilość: 1 porcja

  • 2 jajka
  • mała garść szpinaku
  • mała garść jarmużu
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Do kubka rozbić dwa jajka, dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Na małej patelni rozgrzać trochę oleju i wylać na nią jajka. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, aż zetną się z góry.

W międzyczasie awokado obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż oraz szpinak umyć i lekko osuszyć.

Omlet przełożyć na talerz i na jego połowę wyłożyć szpinak z jarmużem, plasterki awokado oraz kukurydzę. Całość skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym i doprawić pieprzem. Zgiąć omlet przykrywając jego drugą połówką dodatki.

Smacznego!

Omlet ze szpinakiem, jarmużem, awokado i kukurydzą 1 Omlet ze szpinakiem, jarmużem, awokado i kukurydzą 2