Makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem

Makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem

Łatwe danie, którego jakoś szczególnie nie planowałam, jednak wyszło smacznie i warto go wypróbować. Danie doprawiłam kilkoma ostrzejszymi przyprawami, co nadało mu nieco charakteru ;) Ważne, aby mięso wieprzowe zamarynować wieczorem poprzedniego dnia, tak żeby w dniu smażenia i jedzenia było bardziej aromatyczne. Oprócz mięsa do smażenia dodałam marchewki oraz pietruszki pokrojone w kosteczkę, a także brokuła kiedyś przeze mnie nielubianego, a obecnie to chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Pod sam koniec przygotowywania obiadu postanowiłam dorzucić jeszcze korniszony, co okazało się dobrym pomysłem.

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 600 g szynki wieprzowej bez kości
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 brokuła
  • 7 małych korniszonów
  • 400 g makaronu lub mniej
  • 4 czubate łyżki naturalnego gęstego jogurtu
  • kostka imbiru (ok. 3 x 3 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kruszonego chili jalapeno
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Smażenie mięsa, marchewki i pietruszki Smażenie mięsa i warzyw

Przygotowanie

Dzień wcześniej zamarynować mięso. W tym celu pokroić je w małą kostkę, a następnie wymieszać wraz z imbirem startym na tarce, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kolendrą, rozmarynem, chili jalapeno, gałką muszkatołową, sosem sojowym, olejem oraz solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia rozgrzać suchą patelnię i dodać na nią mięso wieprzowe wraz z przyprawami i olejem. Podsmażyć je z każdej strony, w sumie przez około 10 minut.

Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać je do mięsa i smażyć całość kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając wszystko.

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, a kolejno na jeszcze mniejsze kawałki. Dodać na patelnię do mięsa i pozostałych warzyw. Dusić potrawę przez następne 10 minut, 2 minuty przed końcem dodając pokrojone w kosteczkę korniszony. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, po czym go odcedzić.

Gdy upewnimy się, że warzywa i mięso są miękkie, można wykładać jedzenie na talerze. Na dno talerza wykładać makaron, a na górę mięso z warzywami. Na każdy talerz dodać jeszcze po czubatej łyżce gęstego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Gotowy makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem 1 Gotowy makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 153 kcal 650 kcal
Białko 10,6 g 45 g
Tłuszcz 4,9 g 20,7 g
Węglowodany 15,7 g 66,9 g