Danie jednogarnkowe z kiełbasą i warzywami

Danie jednogarnkowe z kiełbasą i warzywami

Danie jednogarnkowe to obiad idealny dla osób zapracowanych, które nie mają czasu długo gotować i zmywać mnóstwa naczyń. Tutaj wszystko wrzucamy po kolei do jednego garnka i razem gotujemy. Można od razu zrobić większą porcję i mieć na następny dzień. Taki posiłek jest szczególnie preferowany zimą, kiedy zmarznięci po powrocie do domu musimy się trochę rozgrzać. Moje danie jednogarnkowe stanowi podsmażona kiełbasa i warzywa, w tym kapusta, brokuł, papryka i ziemniaki. Całość dodatkowo zalałam bulionem - zawsze warto mieć jego nadmiar w domu.

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 3 kiełbasy śląskie
  • 1/3 małej białej kapusty
  • 1/3 brokułu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 3 x 3 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 szczypty kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia (ok. 3 łyżki)

Przygotowywanie dania jednogarnkowego z kiełbasą i warzywami 1 Przygotowywanie dania jednogarnkowego z kiełbasą i warzywami 2

Przygotowywanie dania jednogarnkowego z kiełbasą i warzywami 3 Przygotowywanie dania jednogarnkowego z kiełbasą i warzywami 4

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim słodką paprykę, chili, kminek, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty na małych oczkach imbir. Cały czas mieszać.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Dodać te składniki do poprzednich i przesmażyć około 7 minut.

Kapustę poszatkować, a ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać je do garnka, doprawić solą i pieprzem oraz wszystko smażyć przez kolejne 7 minut, mieszając co jakiś czas.

Dodać umytą i pokrojoną paprykę oraz różyczki brokułu podzielone na mniejsze kawałki i zalać wszystko bulionem. Całość gotować pod przykryciem przez około 10 minut, do miękkości ziemniaków.

Ciepłe danie wykładać na głębokie talerze.

Smacznego!

Gotowe danie jednogarnkowe z kiełbasą i warzywami 1 Gotowe danie jednogarnkowe z kiełbasą i warzywami 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 103 kcal 558 kcal
Białko 4,7 g 25,5 g
Tłuszcz 6,5 g 35,2 g
Węglowodany 6,2 g 33,4 g