Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przedstawiam ciasto drożdżowe, które znalazłam w przepisach mojej babci. Po upieczeniu wychodzi puszyste i wysokie, a w smaku nie jest przesłodzone. Najlepiej smakuje świeże, podane od razu tego samego dnia, co było pieczone.

Składniki

Ilość: ok. 20 kawałków ciasta

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • ok. 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • ok. 600 g umytych i osuszonych śliwek

Śliwki do ciasta drożdżowego ze śliwkamiPrzygotowywanie ciasta drożdżowego ze śliwkami

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć w szklance z 1 łyżeczką cukru i ok. 50 g mąki. Dodać taką ilość ciepłego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Zostawić szklankę przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu, aby droższe wyrosły.

Mąkę przesiać do miski. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, sól, resztę cukru oraz stopniowo dodawać pozostałe mleko wyrabiając równocześnie ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki. Wyrabiać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gdy ciasto już jest gładkie, stopniowo dodawać do niego uprzednio roztopione i przestudzone masło, starannie nadal wybijając je, tak aby było pulchne. Zrobić z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania, na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Śliwki poprzekrawać na połówki, pozbywając się pestek.

Formę do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy, wyrównać jego powierzchnię i nakłuć widelcem całą jego powierzchnię. Na górę wyłożyć śliwki, kładąc je blisko siebie, skórką do dołu i lekko dociskając je w ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrastania na ok. 20 - 30 minut.

Gdy ciasto wyrośnie, piec je w 180⁰C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. W piekarniku można zostawić garnuszek z wodą, żeby ciasto się nie wysuszyło.

Smacznego!

Gotowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 1Gotowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 kawałek ciasta drożdżowego ze śliwkami

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 232 kcal 185 kcal
Białko 5,5 g 4,4 g
Tłuszcz 4,6 g 3,7 g
Węglowodany 42,4 g 34 g