Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Podobno wracają do Polski upały, więc przyda nam się przepis na coś chłodnego i lekkiego, pasującego do gorącej letniej pogody. Taki właśnie jest chłodnik ogórkowy. Bez przypraw może przypominać nieco mizerię, jednak jeśli dobrze go doprawimy to poczujemy smak zupy, z tą różnicą że podana będzie ona na zimno.

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 3 ogórki zielone
  • 4 ogórki małosolne
  • 0,5 litra maślanki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 jajka przepiórcze
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 szczypty chili lub do smaku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na chłodnik ogórkowy Przygotowywanie chłodnika ogórkowego

Przygotowanie

Oba rodzaje ogórków dokładnie umyć. Z ogórków zielonych wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz z ogórkami małosolnymi. Można zostawić do dekoracji odkrojone 4 cienkie paski ogórka zielonego. Dodać maślankę, jogurt grecki i wymieszać. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, pozostawiając do dekoracji odrobinę koperku. Dodać je do chłodnika wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość doprawić estragonem, chili, imbirem, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Chłodnik dobrze schłodzić. Wyjąć go dopiero bezpośrednio przed podaniem.

Jajka przepiórcze ugotować, następnie obrać i poprzekrawać na pół. Szynkę parmeńską pokroić na paski i podsmażyć przez chwilę na suchej patelni. Paprykę umyć i pokroić w małą kosteczkę.

Na talerze wykładać schłodzony chłodnik ogórkowy. Na środku każdej porcji kłaść po 2 połówki jajka przepiórczego, kilka pasków szynki, trochę papryki oraz odrobinę koperku.

Smacznego!

Gotowy chłodnik ogórkowy 1 Gotowy chłodnik ogórkowy 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 51 kcal 293 kcal
Białko 2,9 g 16,8 g
Tłuszcz 2,7 g 15,5 g
Węglowodany 3,9 g 22,3 g