Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta to tradycyjna przekąska pochodząca z Włoch. Pewnie większość osób zna to danie, ja też znałam ale szczerze mówiąc robiłam je dopiero pierwszy raz. Bruschetta jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak niezastąpiony. Świetnie nadaje się do podania na różnego rodzaju imprezach :)

Składniki

Ilość: 5 bruschett

  • niecała 1/2 bagietki
  • 1 duży lub 2 małe pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz

Bruschetta 1 Bruschetta 2

Przygotowanie

Bagietkę pokroić na 5 kromek o grubości ok. 3 centymetrów. Podpiec je lekko w opiekaczu, na suchej patelni lub w piekarniku.

Oliwę, ocet balsamiczny i czosnek przeciśnięty przez praskę razem wymieszać.

Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ja dodatkowo wydrążyłam z nich miąższ z obawy, że kromki będą zbyt mokre. Kolejno pomidora pokroić w małą kostkę. Bazylię drobno posiekać i wymieszać z pomidorem.

Kulkę mozzarelli pokroić na 10 plastrów.

Każdą podpieczoną kromkę polać oliwią wymieszaną z octem i czosnkiem. Na górę każdej grzanki wyłożyć po 2 plastry mozzarelli, a na to pomidora z bazylią. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)

Bruschetta 3

Bruschetta 4 Bruschetta 5

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 bruschetta

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 148 kcal 180 kcal
Białko 5,5 g 6,8 g
Tłuszcz 8,7 g 10,6 g
Węglowodany 12,3 g 15 g