Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Dawno na blogu nie było żadnej zupy, co dziwne, bo u mnie w domu jada się je dość często. W tamtym roku dodałam przepis na sałatkę z botwinką, a w tym wiedziałam, że w końcu muszę podać chyba najbardziej popularny przepis z użyciem botwinki, czyli zupę z tego warzywa. Podałam ją z jajkiem i dodatkowo zabieliłam śmietaną. A Wy co zwykle przygotowujecie z botwinki?

Składniki

Ilość: ok. 7 porcji

  • 3 pęczki botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 3 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżka octu
  • ok. 1/3 pęczka pietruszki
  • ok. 1/3 pęczka koperku
  • 2 - 3 łyżki śmietany 12 %
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • Ugotowane na twardo jajka

Przygotowywanie zupy z botwinki 1 Przygotowywanie zupy z botwinki 2

Przygotowanie

Marchew, pietruszkę i buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umyte liście botwinki drobno pokroić.

Bulion zagotować i dodać do niego marchew, pietruszkę i buraczki. Gotować przez około 5 minut. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki, cukier, sól, pieprz i gotować zupę około 10 minut.

W międzyczasie obrane ziemniaki pokroić w kostkę i gotować około 10 minut, do miękkości.

Gdy już wyłączymy gaz, wmieszać w zupę cytrynę oraz ocet. Natomiast gdy zupa lekko przestygnie zabielić ją śmietaną. W tym celu należy dodać kilka łyżek zupy do śmietany, po dodaniu każdej mieszając, a następnie przelać śmietanę do garnka z zupą i wymieszać.

Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Zupę rozlać na talerze, a na środek każdej porcji wykładać po jajku pokrojonym w ćwiartkę, porcji ugotowanych ziemniaków oraz dodatkowo obficie posypać zupę koperkiem i pietruszką.

Smacznego!

Gotowa zupa z botwinki 1 Gotowa zupa z botwinki 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/7 całości, bez jajka

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 38 kcal 146 kcal
Białko 3,1 g 11,6 g
Tłuszcz 1,4 g 5,2 g
Węglowodany 3,4 g 12,9 g