Zupa gulaszowa z kabaczkiem

Zupa gulaszowa z kabaczkiem

Pyszną zupę gulaszową podano! Troszkę się spóźniłam z tym przepisem, bo już chyba trudno dostać kabaczka, ale jeśli nie uda Wam się go kupić, to może uda się dorwać np. cukinię i nią go zastąpić. Poza kabaczkiem do obiadu wpadła również papryka, pietruszka i marchewka. Duża porcja warzyw dostarczy nam wielu witamin, a całe danie przyjemnie rozgrzeje. Ostatnimi czasy uwielbiam do dań gulaszowych dodawać czerwone wytrawne wino, które świetnie podkręca smak. Nie będę się dłużej rozpisywać, a zapraszam po przepis ;)

Składniki:

Ilość: około 6 porcji

  • ok. 1300 g szynki wieprzowej
  • 2 kabaczki
  • 2 małe czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 300 g pieczarek
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • ok. 800 ml bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, kolorowy pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Szynkę wieprzową pokroić w kostkę i zamarynować, tak więc wymieszać ją z olejem, świeżym rozmarynem, słodką i ostrą papryką, cynamonem, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, solą i pieprzem kolorowym. Mięso pozostawić w lodówce na całą noc.

Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z niego pestki. Następnie pokroić go w kostkę. Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w paski. Pietruszkę, marchewki i pieczarki obrać, a następnie pokroić w plasterki.

Na rozgrzaną patelnię dodać mięso wraz z przyprawami i przesmażyć je z każdej strony przez około 15 minut lub dłużej, do miękkości. Kolejno dodać marchewki, pietruszkę i pieczarki oraz smażyć kolejne 10 minut.

Całość przełożyć do głębszego garnka, dodać paprykę oraz kabaczka, dosolić jeśli jest taka potrzeba, zalać bulionem i winem oraz zagotować. Dodać cukier i gotować zupę na wolnym ogniu przez około 40 - 45 minut.

Ciepłą zupę gulaszową podawać w miseczkach wraz z grzankami.

Smacznego!

Gotowa zupa gulaszowa z kabaczkiem Porcja zupy gulaszowej z kabaczkiem

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 84 kcal 500 kcal
Białko 8,2 g 49 g
Tłuszcz 3,5 g 20,7 g
Węglowodany 3,4 g 20,2 g