Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii

Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii

Pesto jest banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy wszystko wrzucić do blendera, a on już wykona resztę roboty. Po co więc kupować sklepowe, nafaszerowane chemią pesto, skoro można samemu wykonać je tak szybko. Dziś podaje pomysł na zielone pesto, do którego oprócz tradycyjnej bazylii, dodałam pietruszkę i lubczyk. Wyszło bardzo smaczne! Można dodać je do makaronu ale również do mięsa czy ryby albo posmarować nim kanapkę.

Składniki

Ilość: ok. 250 g zielonego pesto

  • 2 garści pietruszki
  • 2 garści lubczyku
  • 2 garści bazylii
  • 40 g startego sera grana padano
  • 40 g płatków migdałów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • Sól do smaku (dałam ok. 1/4 łyżeczki)
  • Ok. 100 ml wody

Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii 1

Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii 2 Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii 3

Przygotowanie

Do pojemnika z blendera dodać pietruszkę, lubczyk, bazylię, starty ser, migdały oraz oliwę z oliwek i posiekać. Następnie dodawać stopniowo wodę, tyle aby pesto nie było zbyt suche. Po każdym dodaniu wody, używając blendera, mieszać składniki. Na koniec całość doprawić pieprzem i solą.

Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii 4 Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii 5

Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii 6

Wartość odżywcza

100 g
Wartość energetyczna 241 kcal
Białko 8,6 g
Tłuszcz 22,3 g
Węglowodany 4 g