Zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym

Zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym

Danie to powstało dość spontanicznie. Skusiłam się na targu kupić ponownie dynię piżmową, którą uwielbiam oraz cukinie. Pierwsze co przyszło mi do głowy to zrobić z nich zapiekankę. Jednak, aby danie było bardziej treściwe i ze względu na miłość w moim domu facetów do mięsa, do zapiekanki trafiło również mięso mielone. Całość zalałam passatą i doprawiłam m.in. bazylią, której nie może zabraknąć w daniach, gdzie mamy sporą ilość pomidorów. Dodatkowo na górę wyłożyłam puree ziemniaczane. Wyszła pyszna, sycąca zapiekanka. Jedynie zaznaczę, że wyszło tego bardzo dużo i mieliśmy obiad na dwa dni ;) Spokojnie można proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników.

Składniki:

Ilość: 10 porcji

  • 1200 g zmielonego mięsa (u mnie szynki wieprzowej)
  • 1 dynia piżmowa
  • 3 cukinie
  • 3 marchewki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 butelki passaty (każda po 700 g)
  • 3 szalotki
  • 30 g masła
  • 2 - 3 łyżki maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 20 listków bazylii
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • 1 1/2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki do zapiekanki z mięsem mielonym cukinią, dynią i marchewką Smażenie mięsa mielonego z marchewką

Warzywa na zapiekankę wyłożone w formie do pieczenia Przykrywanie warzyw puree ziemniaczanym

Przygotowanie

Dynię i cukinie dokładnie umyć i odkroić ich końce. Następnie dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę miąższ razem ze skórą. W kostkę pokroić również cukinię. Marchewkę obrać ze skóry i pokroić na plastry, a obraną cebulę w kosteczkę.

Zmielone mięso wymieszać z rozmarynem oraz imbirem i przełożyć na dużą rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Przesmażyć je z każdej strony w sumie przez około 10 minut. Kolejno dodać marchewkę i smażyć następne 5 minut, co jakiś czas mieszając. W całość wmieszać jeszcze dynię, szalotki, cukinie oraz czosnek pokrojony w plasterki i dusić warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.

Po tym czasie przełożyć całość do głębokiego garnka, zalać passatą, dodać posiekane listki bazylii oraz słodką paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i gotować do niemalże całkowitego zmięknięcia warzyw. Całość można również przełożyć już do formy do zapiekania, zamiast do garnka i piec w piekarniku, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjąć i wyłożyć na nie puree ziemniaczane.

Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić je i przy pomocy tłuczka, zrobić z nich puree. Dodać posiekany koperek, masło oraz maślankę, aby puree ziemniaczane zrobiło się gładkie. Doprawić solą i pieprzem.

Formę do zapiekania posmarować lekko olejem i przełożyć do niej mięso z cukinią, dynią i marchwią. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane. Zapiekankę piec w 200⁰C przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy warzywa są miękkie.

Smacznego!

Gotowa zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym w formie Porcja zapiekanki z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym

Porcja zapiekanki z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym widoczna z góry Gotowa zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym