Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar

Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar

Wypoczęci po Świętach ;)? Ja odpoczęłam i wracam z nową porcją przepisów. Dziś przepis na ptysie wytrawne, a raczej mini ptysie, bo zrobiłam je bardzo malutkie, takie na raz do buzi. Świetnie nadadzą się na domówkę z okazji zbliżającego się Sylwestra. Pasta do ptysi ma bardzo ładny zielony kolor za sprawą groszku, który to znacznie dominuje w smaku. Oczywiście takie ptysie można nadziać jakąkolwiek inną pastą, jednak ta wychodzi naprawdę pyszna. Polecam!

Składniki

Ilość: ok. 70 malutkich ptysiów

Na ciasto

  • 170 g mąki
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

Na pastę z groszku oraz serów ricotta i cheddar

  • 400 g groszku mrożonego
  • 300 g sera ricotta
  • 100 g sera cheddar
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie ptysi 1Przygotowywanie ptysi 2

Przygotowywanie pasty z groszku oraz serów ricotta i cheddar 1Przygotowywanie pasty z groszku oraz serów ricotta i cheddar 2

Przygotowanie

Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować. Jak tylko się zagotuje zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić na około 10 - 15 minut do przestudzenia. Dodawać po jednym jajku ucierając z ciastem przy pomocy łyżki drewnianej lub miksera. Na początku ciasto będzie wydawało się zbyt mokre, ale po chwili nabierze prawidłowej struktury.

Ciasto na ptysie wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką. Moje ptysie miały średnicę około 3 - 3,5 centymetra. Piec w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Przestudzić, a następnie przekroić ptysie na połówki.

Mrożony groszek ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i od razu polać groszek zimną wodą. Umieścić go w misie blendera wraz z serkiem ricotta i 50 g sera cheddar, pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość zmiksować. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól, pieprz oraz pozostały ser cheddar starty na tarce na małych oczkach. Pastę dokładnie wymieszać łyżką.

Pastę z groszku przełożyć do szprycy i nadziewać ją przepołowione na pół ptysie.

Smacznego!

Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar 1Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar 2

Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar 3Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 ptyś z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 200 kcal 40 kcal
Białko 7,9 g 1,6 g
Tłuszcz 12,8 g 2,6 g
Węglowodany 12,7 g 2,5 g