Wiosenna tortilla pełna owoców i warzyw

Wiosenna tortilla pełna owoców i warzyw

Jeśli chodzi o tortille, to można by pewnie z ich udziałem wymyślać nieskończenie wiele przepisów. Jako że ostatnio zaczęło się już robić dość ciepło i nie każdy ma ochotę stać godzinę w ciepłej kuchni, przygotowałam przepis na tortille wiosenną, czyli lekką i pełną kolorowych owoców i warzyw. Plusem jest to, że jeśli macie gotowe tortille, to nie musicie w ogóle włączać gazu. Wystarczy, że pokroicie wszystkie składniki i wrapy są gotowe! W moich znalazły się sałata, słodkie brzoskwinie, soczysty melon, czerwone pomidorki, zdrowe awokado i dodatkowo słodkawa kukurydza. Całość dopełnia sos słodko-kwaśny. Przepis idealny do pudełka na obiad w pracy, na kolację czy na grilla ze znajomymi.

Składniki

Ilość: 4 tortille z owocami i warzywami

  • 4 tortille pszenne lub inne (np. orkiszowe (z tego przepisu)
  • 1/2 sałaty lodowej
  • ok. 1/3 melona zielonego lub żółtego
  • 4 brzoskwinie tzw. ufo
  • 150 g pomidorków cherry
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 awokado
  • 150 g jogurtu gęstego
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowywanie tortilli Zawijanie tortilli

Przygotowanie

Sałatę lodową poszatkować. Z melona i awokado wydrążyć pestki, obrać i pokroić w cienkie plastry. Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.

W miseczce wymieszać jogurt, cytrynę i miód.

Na gotowe tortille (jak używamy sklepowych to przed podaniem można je lekko podgrzać) na środku wyłożyć sałatę. Następnie położyć melona, brzoskwinie, pomidorki, awokado i całość posypać kukurydzą. Całość polać sosem. Zawijać tortille poprzez zagięcie najpierw jej dolnego brzegu do środka, a następnie poprzez połączenie ze sobą dwóch bocznych brzegów. Tak samo postępować z każdym wrapem.

Smacznego!

Gotowa tortilla z owocami i warzywami Gotowa tortilla pełna owoców i warzyw

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 102 kcal 349 kcal
Białko 3 g 10,3 g
Tłuszcz 3,3 g 11,2 g
Węglowodany 15,3 g 52,2 g