Warzywa pod beszamelem

Warzywa pod beszamelem

Wracam po przerwie! Postanowiłam sobie nieco poleniuchować i odstawić na trochę komputer. To był świetny pomysł, bo dzięki temu skorzystałam więcej z letniej pogody. Mieszkam pod samym lasem, a przez kilka lat nie poznałam tyle fajnych ścieżek, co teraz. Jednak gotować uwielbiam dlatego i do prowadzenia bloga wracam z miłą ochotą! Muszę się nauczyć lepszej organizacji, żeby mieć czas na wszystkie przyjemności :)

Na pierwszy ogień po przerwie wrzucam dość prosty przepis na warzywa, które wcześniej przesmażyłam na patelni, a niektóre z nich ugotowałam na parze. Całość dla smaku zalałam beszamelem, a następnie zapiekłam w piekarniku. Jest więc na talerzu trochę rozpusty ze względu na beszamel, ale i zdrowia dzięki mnóstwu warzyw. Zapraszam po przepis!

Składniki

Ilość: około 4 porcje (forma o wymiarach 30 x 20 cm)

Warzywa

  • 250 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Beszamel

  • 40 g masła
  • 45 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Smażenie cebuli, pieczarek i cukinii Gotowanie na parze brokuła i kalafiora

Warzywa w formie do pieczenia Warzywa pod beszamelem przed pieczeniem

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię, posolić, popieprzyć oraz dusić pod przykryciem 5 minut. Cukinię obrać i pokroić w cienkie plasterki, paprykę natomiast dokładnie umyć. Dodać warzywa na patelnię i dusić wszystko kolejne 10 minut.

Od umytego kalafiora i brokuła odkroić twarde części oraz podzielić na różyczki. Ugotować je na paterze lub poddusić z pozostałymi warzywami na patelni.

W małym garnuszku rozpuścić masło. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszając smażyć około 2 minuty. Zdjąć garnuszek na chwilę z ognia, dodać szklankę mleka, gałkę muszkatołową i ponownie przełożyć na palnik. Gotować aż beszamel zacznie gęstnieć. Wtedy dodać pozostałe mleko oraz jeszcze chwilę gotować, aż całość lekko zgęstnieje. Beszamel doprawić solą i pieprzem.

Warzywa przełożyć do formy i zalać beszamelem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C oraz piec przez około 20 minut.

Upieczone warzywa pod beszamelem wykładać na talerze i podawać jako samodzielne danie lub w mniejszej ilości jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Gotowe warzywa pod beszamelem Porcja warzyw pod beszamelem