Truskawkowe placki owsiane

Truskawkowe placki owsiane

Sycące, zdrowe placki owsiane z dodatkiem truskawek, które polecam szczególnie na śniadanie. Wysoka kaloryczność i spora zawartość węglowodanów pochodzi głównie ze zdrowych płatków owsianych i doda nam dużo energii na początek dnia. Po usmażeniu mają ciekawą, lekko różową barwę, a dodatkowo polane sosem truskawkowym wyglądają niezwykle apetycznie i skuszą niejedną osobę ;) Do sosu można ewentualnie dodać miód lub cukier, bo same placki nie są za słodkie, jednak ja wolę czuć naturalny smak truskawek.

Składniki

Ilość: 9 placków (3 porcje)

  • 500 g truskawek, odszypułkowanych
  • 130 g płatków owsianych górskich
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 duża łyżka miodu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 2 łyżki)

Truskawkowe placki owsiane 1 Truskawkowe placki owsiane 2

Truskawkowe placki owsiane 3 Truskawkowe placki owsiane 4

Przygotowanie

Truskawki umyć i połowę z nich rozetrzeć na jednolitą masę przy użyciu blendera. Dodać do nich płatki owsiane, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

W osobnej misce wymieszać jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia, miód i sól. Następnie połączyć dokładnie zawartość obu misek.

Rozgrzać patelnię z olejem i zmniejszyć ogień. Ja oleju użyłam tylko pod pierwsze placki. Wykładać na patelnię po około dwie łyżki masy na jeden placek, lekko je przy tym spłaszczając, by nie były zbyt grube i nie spaliły nam się z zewnątrz, a w środku nie były surowe. Smażyć z każdej strony po około 2 minuty, do momentu aż się zarumienią. Odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu przy pomocy ręczników kuchennych.

Drugą połowę truskawek pokroić na mniejsze, nieregularne kształty. Włożyć do rondelka i podgotować aż zmiękną i puszczą soki.

Na talerze wyłożyć po trzy placki i polać je truskawkowym sosem.

Smacznego :)

Truskawkowe placki owsiane 5 Truskawkowe placki owsiane 6

Truskawkowe placki owsiane 7

Wartość odżywcza

1 porcja = 3 placki owsiane z sosem truskawkowym

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 144 kcal 453 kcal
Białko 4,8 g 14,9 g
Tłuszcz 4,2 g 13,2 g
Węglowodany 20,4 g 64 g